Aktualności 2023-2024
2023-1-PL01-KA121-VET000125960
Sobota minęła naszej grupie na realizacji programu kulturowego. Rano odwiedzili Loreto, Sanktuarium Świętej Rodziny. W bazylice w Loreto znajdują się relikwie domu, w którym mieszkali Maryja, Józef i Chrystus. Następnie udali się na cmentarz żołnierzy polskich walczących pod Anconą w armii gen. Andersa. Pochowanych jest tam 1099 żołnierzy. Cześć ich pamięci. Popołudniu plażowanie i odpoczynek.
2023-1-PL01-KA121-VET000125960
W piątek, 10 maja, uczniowie naszej szkoły odbywający staż zawodowy we Włoszech realizowali następujące punkty programu praktyk. Uczniowie technikum żywienia, podzieleni na trzy zespoły pracujące w trzech hotelach, przygotowywali posiłki dla licznych gości hotelowych, sprawdzali i dobierali warunki przechowywania żywności, odczytywali parametry aparatury kontrolno-pomiarowej i porównywali z normami HACCP oraz obsługiwali maszyny do wykańczania, dystrybucji i przechowywania potraw. Uczniowie technikum architektury krajobrazu poznawali zasady tworzenia kompozycji roślinnych, analizowali wnętrza architektoniczne, oceniali wpływ warunków, siedliska i klimatu śródziemnomorskiego na dobór roślin. Popołudniu wszyscy wzięli udział w wycieczce-niespodziance do ogrodów średniowiecznego zamku Gradala. Po kolacji, jak co dzień, dokonano ewaluacji i zaplanowano następny dzień. No i spać, spać, spać
Projekt nr: 2023-1-PL01-KA121-VET000125960
Czwartek, 9.05.2024, minął grupie przebywającej na praktykach zawodowych we Włoszech równie pracowicie jak poprzednie dni. Uczniowie z technikum architektury krajobrazu rozpoznawali gatunki flory śródziemnomorskiej oraz rośliny na rabatach, klombach i w donicach w otoczeniu kurortu. Omówili również możliwości wykorzystania programów i usług oferowanych przez instytucje działające na rzecz wsi i rolnictwa w kontekście pracy architekta krajobrazu. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, jak co dzień, ćwiczyli wydawanie posiłków, a poza tym omawiali metody promowania usług gastronomicznych na przykładzie hoteli Aragosta, Caracas i Ducale i uczyli się komputerowej kalkulacji kosztów usług gastronomicznych.
W drugiej części dnia cała grupa udała się na zwiedzanie historycznego centrum Bolonii.
Po pysznej kolacji, jak co dzień, miały miejsce podsumowanie i ewaluacja dnia i przedstawienie planów na kolejny dzień praktyk.
Projekt nr: 2023-1-PL01-KA121-VET000125960
Mija właśnie trzeci dzień grupy z naszej szkoły na praktykach zawodowych we włoskiej Cattolice. Grupa żywieniowa pracowała dzisiaj na cztery zmiany w trzech hotelach: Aragosta, Caracas i Ducale. Uczniowie ćwiczyli wydawanie posiłków, obliczanie rentowności sprzedaży usług gastronomicznych i sporządzanie rozliczeń finansowych. Architekci krajobrazu natomiast zgłębiali podczas zajęć terenowych w miasteczku Urbino style architektocznie, a w szczególności włoski renesans w architekturze: konstrukcje schodów, pochylni, murków, ogrodzeń, systemy zasilające, filtrujące i przelewowe oczek wodnych. Poruszono też temat małej architektury na placach zabaw. Po zajęciach praktycznych grupa udała się do oceanarium, Acquario di Cattolica. Dzień zakończył się ewaluacją i omówieniem programu na jutro.
Drugi dzień praktyk zawodowych w ramach projektu 2023-1-PL01-KA121-VET000125960 we włoskiej Cattolice upłynął uczestnikom z naszej szkoły pracowicie. Architekci krajobrazu od rana brali udział w zajęciach z rysynku, które miały na celu doskonalenie takich umiejętności jak wymiarowanie, rzutowanie, przekrojowanie, rysowanie linii rysunkowych, kreskowanie figur geometrycznych i konstrukcji. Uczniowie z technikum żywienia przygotowywali i dekorowali desery, dobierali zastawę stołową, ćwiczyli obsługę kelnerską i rozliczenia sprzedaży. Zajęcia praktyczne odbywały się w trybie zmianowym od 9.00 do 21.00, a dzień zakończył się ewaluacją pracy. W międzyczasie uczestnicy zaliczyli krótki spacer po mieście.
Strona 6 z 20