WCAG

Sous VideSous Vide to innowacyjna metoda gotowania oparta na precyzyjnej kontroli temperatury

Nowoczesne techniki kulinarne w naszej pracowni !

Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, która szturmem zdobywa cały świat. Jej nazwa pochodzi z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „w próżni”. W wielu krajach na całym świecie sous vide przestaje być pojęciem nowym, gdyż technikę tę prezentuje się w programach telewizyjnych, przepisach kucharskich, a wyjątkowo często stosowana jest w dobrych restauracjach. Dlaczego tak się dzieje? Bez wątpienia ogromny wpływ na taki rozwój sytuacji ma fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i jakość.

 Jakie są zalety metody Sous Vide?

  • przygotowywane potrawy nie tracą wartości odżywczych, witamin ani przeciwutleniaczy, które zazwyczaj w dużej mierze traci się w toku tradycyjnego gotowania w wodzie lub smażenia czy pieczenia;
  • każda potrawa zawsze Ci się uda! Metoda Sous Vide gwarantuje zawsze te same parametry przygotowania posiłku, a jego właściwe przygotowanie nie jest uzależnione od czasu, którego musisz bacznie pilnować, ale od temperatury wody, w której przygotowuje się potrawa;
  • mięso przygotowane w ramach metody Sous Vide nigdy nie jest przesuszone – z próżniowego woreczka wyjmujesz zawsze soczyste kawałki, które w każdym miejscu są perfekcyjnie przygotowane;
  • podczas przyrządzania posiłków Sous Vide nie generuje zapachów ani pary wodnej – teraz z powodzeniem możesz w swoim domu przygotowywać także ryby bez obaw, że nieciekawy zapach będzie długo snuł się po Twoim domu.


Urządzenia Sous Vide pozwalają na regulację temperatury gotowania do 0,1 stopni Celsjusza! Co więcej, nie musisz martwić się o czas ich przyrządzania, gdyż gotowe porcje mięsa, ryb czy warzyw pozostaną w ciepłej kąpieli wodnej do momentu, w którym sam zdecydujesz, że chcesz je zjeść.

 

Gotowanie metodą Sous Vide obejmuje 3 etapy:

pakowanie1

 

Pakowanie próżniowe
Dzięki próżniowemu opakowaniu, potrawy nie oddają podczas gotowania swoich wartości odżywczych i smakowych do wody. Metoda Sous Vide stosuje woreczki vacuum, w którym wystarczy zamknąć porcję mięsa, ryb lub warzyw wraz z dodatkami - ziołami, masłem czy ulubionymi przyprawami;

 

 

gotowanie1Gotowanie w kąpieli wodnej
Kluczowe jest ustawienie temperatury wody. Czas minimalny, w zależności od wielkości produktu, to zazwyczaj jedna godzina, czas maksymalny nie jest określony, ponieważ produkt ogrzany do pożądanej temperatury może pozostać w kąpieli wodnej nawet do 48 godzin!

 

 

podanie1Serwowanie
Porcje produktu wystarczy wyjąć z woreczka i doskonałe danie jest gotowe do podania! Dodatkowo można podsmażyć mięso lub rybę w celu uzyskania efektu karmelizacji, charakterystycznego dla potraw przyrządzanych na grillu czy patelni. 

 

 

 

My również postanowiliśmy iść z postępem i zakupiliśmy do naszej pracowni gastronomicznej urządzenia potrzebne do przyrządzania potraw tą techniką. Nie obyło się również bez szkolenia i warsztatów kulinarnych, gdzie młodzież wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych przyrządzała smaczne potrawy pod okiem  mistrza kuchni Marka Galicy.

 

Dziękujemy panu Markowi za cenne wskazówki i „smaczne” szkolenie.

autor tekstu: Katarzyna Grasela

 

2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide
2016.12.19 Sous Vide

13 grudnia 2016 r., już po raz trzeci nasza szkoła miała wielką przyjemność gościć młodzież z siedmiu placówek oświatowych wraz z opiekunami. Niestrudzeni wolontariusze, którym niestraszna jest odległość, śnieg, wcześnie zapadający zmierzch, szkolne obowiązki dnia następnego oraz ich koordynatorzy-serc ciepłych przewodnicy, przybyli do nas z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Kobylance, Miejskiego Zespołu Szkół nr 1, Miejskiego Zespołu Szkół nr 3, Miejskiego Zespołu Szkół nr 5 w Gorlicach oraz z Zespołów Szkół w Stróżówce, Szymbarku oraz Bystrej.
    Ogromną radość swoją obecnością sprawiły nam również Pani Renata Filipowicz, prezes Lokalnego Centrum Wolontariatu w Gorlicach oraz Pani Justyna Lenard, główny koordynator LCW. Otrzymane wyróżnienie Anioły Wolontariatu jest dla naszego koła wspaniałą nagrodą oraz motywacją do dalszych działań.
    Tematem przewodnim tegorocznych warsztatów stała się szyszka. Młodzież wykonała piękne stroiki, które pomogły w zbudowaniu świątecznej atmosfery na oddziałach gorlickiego szpitala. Wolontariusze osobiście dostarczyli ozdoby podopiecznym szpitala, niosąc życzenia Zdrowych, Spokojnych Świąt oraz opieki Narodzonej Dzieciny.

Dziękujemy Wam Dzielni Wolontariusze oraz Niezawodni Opiekunowie

warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
warsztaty SKW wolontariat
16 marca wolontariusze naszej szkoły zostali zaproszeni na warsztaty wielkanocne do Zespołu Szkół w Stróżówce. Młodzież wykonała dekoracje świąteczne dla pacjentów Szpitala w Gorlicach.
 
Dziękujemy organizatorom akcji, z panią Lidią Szydłowską na czele, za ciepłe, radosne przyjęcie
i wspólną zabawę.
wielkanocny podarunek wolontariat
wielkanocny podarunek wolontariat
wielkanocny podarunek wolontariat
wielkanocny podarunek wolontariat
akcja zonkile
Już po raz drugi w rocznicę powstania w getcie warszawskim wzięliśmy udział w akcji edukacyjno-społecznej Żonkile, organizowanej przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. W tym roku uczniowie mieli okazję obejrzeć film pt.
 
Film o powstaniu w getcie warszawskim składa się z trzech spójnych części. Pierwsza – przedstawia sytuację Żydów w przedwojennej stolicy oraz historię getta warszawskiego do momentu wybuchu powstania przy użyciu niepublikowanych wcześniej archiwalnych zdjęć i filmów z Muzeum Holokaustu w Waszyngtonie, Shoah Foundation i Filmoteki Narodowej. Jego reżyserką jest Kama Veymont, animację tworzy Łukasz Rusinek.
 
Sercem filmu jest pokazanie przebiegu powstania w getcie warszawskim, z uwzględnieniem motywów i racji postępowania poszczególnych bohaterów. Chcemy opowiedzieć historię powstania w sposób, w jaki nigdy jeszcze tego nie robił – metodą animacji poklatkowej. Dzięki niej, będziemy mogli pokazać powstanie z całym ładunkiem emocjonalnym i potencjałem dramatycznym. 
Projektujący animację Łukasz Rusinek poszedł tropem zaproponowanym w słynnych produkcjach: „Walcu z Baszirem” i „Persepolis”.
 
Ostatnia część to materiał pokazujący upamiętnienie polskich Żydów w przestrzeni współczesnego miasta, na wystawie w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN oraz obecny wygląd miejsc związanych z gettem warszawskim. Zdjęcia to tej części zostały zrobione przy pomocy kamery umieszczonej na dronie.
 
Projekt odbywa się pod patronatem Minister Edukacji Narodowej i wojewódzkich kuratorów oświaty
 
Wsparcie udzielone z funduszy norweskich i EOG przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię
loga akcji
 
 
film

Back to top