Aktualności
THE FIRST FOOD AND LANSCAPING SEMINAR IN ZSCKR IN BYSTRA
PIERWSZE KONWERSATORIUM WIEDZY NA TEMAT ŻYWIENIA ORAZ ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU W ZSCKR W BYSTREJ.
W ramach doskonalenia posługiwania się językiem angielskim, zwłaszcza w aspekcie zawodowym, 24 kwietnia w ZSCKR w Bystrej odbyło się pierwsze anglojęzyczne konwersatorium poświęcone żywieniu, architekturze krajobrazu oraz obsłudze klienta. Celem seminarium było utrwalenie oraz aktywne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobywanych na lekcjach języka angielskiego zawodowego.
Konwersatorium było złożone z części wykładowej oraz ćwiczeniowej. W pierwszej części uczniowie wysłuchali czterech prezentacji przedstawionych przez studentów WSB-NLU w Nowym Sączu. Pochodzący z Brazylii, Kazachstanu, Stanów Zjednoczonych przybliżyli w języku angielskim tematykę uprawy roślin, hodowli zwierząt, typowych potraw oraz ogrodnictwa w ich krajach. Kulisy w pracy związanej z obsługą klienta w gastronomii, a precyzyjnie – w sieci KFC, zostały odsłonięte przez naszego rodaka, również studenta WSB-NLU.
Po części wykładowej miała miejsce praca w grupach – studenci konwersowali z uczniami nie tylko na tematy poruszone w prezentacjach, ale również o szerzej rozumianej kulturze, systemie szkolnictwa oraz aspektach społecznych w Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz w Kazachstanie.
Kolejnym punktem programu był wzbudzający zachwyt poczęstunek przygotowany przez panie Magdalenę Tumidajewicz oraz Iwonę Brach, a przez gości określony ‘heavenly bigos’. Przy okazji tej uczty dla podniebienia, Kierownik Szkolenia Praktycznego, Mirosław Sroka, zapoznał prelegentów z charakterem oraz elementami historii ZSCKR w Bystrej. Słuchacze zachwycili się nie tylko swadą wypowiedzi i pogodą ducha, ale też jego pasją do pracy i sercem dla Szkoły.
Dalszym etapem wizyty było pokazanie studentom Szkoły przez jej Gospodarza, samego Dyrektora, Wiesława Jabłońskiego. Niekłamany zachwyt wzbudziły pracownie dedykowane poszczególnym przedmiotom zawodowym, zwłaszcza barmańska oraz weterynaryjna, w której każdy obejrzał fascynujące wyposażenie oraz, zgodnie z ludową mądrością „pogłaskał świnkę na szczęście” (sic!).
Last but not least – Ostatnim, ale pozostawiającym głębokie wrażenie, punktem konwersatorium było zaprezentowanie przez nauczyciela historii, panią Martę Piecuch, poruszającej historii naszej Małej Ojczyzny, terenu akcji „Wisła”. Goście mieli też możliwość obejrzeć wystawę związaną tak z jeździectwem jak i historią, użyczoną przez p. Włodzimierza Kario z ośrodka „Stara Cegielnia” w Gładyszowie. Dzięki gościnności i życzliwości Dyrektora Szkoły, Kierownika Szkolenia Praktycznego, poświęceniu czasu i energii nauczycieli żywienia oraz historii , 24/04 w Bystrej był, wbrew aurze, słonecznym i ciepłym dniem, a wymienione kontakty uczniowsko – studenckie niosą nadzieję na rozwinięcie sprawności aktywnego użytkowania języka angielskiego o nachyleniu branżowym.
Anna Zdanowicz-Palka
17 kwietnia 2024r klasa I technikum żywienia i usług gastronomicznych zwiedziła multimedialną wystawę prac Vincenta van Gogha. Dzięki najnowszej technologii mogliśmy przenieść się w wirtualny świat malarskich arcydzieł. Oprócz tego zwiedziliśmy Centrum Jana Pawła II Nie lękajcie się. Ogromne wrażenie zrobiły mozaikowe wnętrza świątyni, muzeum papieskie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach.
19 kwietnia 2024r. gościliśmy na deskach scenicznych szkolny teatr profilaktyczny Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej ze spektaklem pt. "Maly książę"" . Młodzi artyści pod kierunkiem p. Bernadety Libront w perfekcyjny sposób nie tylko odegrali przygody małego księcia, ale przede wszystkim przekazali uniwersalne wartości: miłość, przyjaźń, solidarność międzyludzka. Nieśmiertelne przesłanie poparte współczesnymi aranżacjami muzycznymi. tym bardziej trafił do młodzieży. Dobrze widzi się tylko sercem i przez serce trafia się w serce drugiego człowieka. Prawda za którą tęsknią także młodzi ludzie, często zagubieni w realnym i wirtualny świecie. Gromkie brawa świadczyły o tym, że przekaz trafił na podatny grunt. Dziękujemy.
Strona 13 z 61