NOWOŚĆ
Innowacja ENOTURYSTYKA - Prowadzenie winnicy produkcja win zdobycie wiedzy teoretycznej i praktrycznej z zakresu enoturystyki zasady podawania i doboru win wyjazdy do winnic na terenie Podkarpacia i Małopolski
NA TYM KIERUNKU : • poznasz tajniki prowadzenia między innymi: restauracji, kafeterii, stołówek, bufetów. • dowiesz się, jak organizowaćwszelkiego rodzaju imprezy o charakterze gastronomicznym, jak choć by bale, wesela, przyjęcia okolicznościowe, bankiety firmowe. • nauczysz się reguł zdrowego i nowoczesnego żywienia oraz układania zestawów potraw i napojów z ich uwzględnieniem. • pokażemy Ci, jak prowadzić dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, • a także jak organizować, koordynować i nadzorować obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz racę w dziale produkcyjnym. DO ZAGADNIEN ZAWODOWYCH NAUCZANYCH W SZKOLE NALEŻĄ: • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii • działalność gospodarcza w gastronomii • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem • zasady żywienia • organizacja produkcji gastronomicznej • usługi gastronomiczne Założenia programowe zostaną zrealizowane w szkolnej pracowni gastronomicznej, żywienia i obsługi konsumenta oraz na praktykach zawodowych |
Szkoła dysponuje pracownią do nauki zawodu:
Zawód TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH trwa 5 lat i składa się z 2 kwalifikacji:
• I kwalifikacja:
Sporządzanie potraw i napojów,
• II kwalifikacja:
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmiot nauczany na poziomie rozszerzonym: geografia.
To zawód , który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Absolwent tego kierunku może podejmować pracę:
• we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty),
• obiektach zbiorowego żywienia,
• instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
• może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych
• oraz kontynuować naukę na studiach wyższych