Aktualności
W grudniu koło florystyczne wraz z opiekunem Małgorzatą Fik przygotowało stroiki bożonarodzeniowe. oto fotorelacja:
Pomarańczowe Anioły przyfrunęły do Bystrej
W dniu 23 października uczniowie klasy III gimnazjum z sąsiedniej szkoły – Szkoły Podstawowej im Juliusz Słowackiego w Bystrej, już po raz drugi gościli w naszej pracowni gastronomicznej, bowiem uczestniczyli w kolejnych warsztatach gastronomicznych o tytule „Smaki jesieni”. Młodzież gimnazjalna mogła ponownie wykazać się swoimi predyspozycjami z zakresu gastronomii, pod nieocenioną opieką pani Agnieszki Gryboś – nauczyciela praktycznej nauki zawodu oraz uczniów kl. II Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia te, odbyły się z inicjatywy pani Marty Stachury, która wraz z uczniami klasy III gimnazjum, realizuje zadania wynikające z Projektu SPInKa. Uczniowie z wielkim zapałem i wytrwałością działali w pracowni żywieniowej, sporządzając krem borowikowy, ciasteczka z ziarnami oraz hamburgery warzywne. Wykazali się przy tym umiejętnością pracy w grupie, pomysłowością i dyscypliną. Współpraca w zespole przyniosła zamierzone efekty, gdyż po dwugodzinnym wzmaganiu się z potrawami, na talerzach pojawiły się kolorowe i zdrowe przysmaki, gotowe do spożycia.
19 września uczniowie naszej szkoły mieli okazję wyrazić swój nastrój. Wszystko za sprawą Dnia Emotikona zorganizowanego przez Szkolne Koło Wolontariatu. Na szkolnych ubraniach, torebkach, dziennikach i tablicach multimedialnych pojawiły się wszystkim znane symbole używane, w mniejszym lub większym stopniu, w codziennej komunikacji. Niektórzy z nas pękali ze śmiechu, inni ronili łzy rozpaczy, jeszcze inni udawali aniołków, bądź też ślepo zakochani nie wiedzieli co się z nimi dzieje. Jedno jest pewne- w szkole było bardziej kolorowo, weselej, optymistyczniej. Nie samą bowiem nauką żyje człowiek J :P ;).
Projekt realizowany będzie w partnerstwie przez Polskie Stowarzyszenie Psychologów Praktyków wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Zespołem Szkół Centrum Kształcenia
Rolniczego w Bystrej. Projekt zakłada realizację w latach 2017 – 2020 wsparcia na rzecz uczniów/osób kształcących się w zawodach Technik Architektury Krajobrazu, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Wsparciem objętych zostanie 90 osób. Celem projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie 90 uczniów/osób kształcących się w szkołach zawodowych poprzez dostosowanie kształcenia i szkolenia do potrzeb rynku pracy a przez to zwiększenie efektywności kształcenia zawodowego. Projekt zakłada utworzenie CENTRUM KOMPETENCJI ZAWODOWYCH BRANŻY ROLNICZO-LEŚNEJ Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA w ZSCKR; realizację kursów i szkoleń zawodowych; staży zawodowych; stypendiów naukowych.
Realizacja projektu pozwoli na:
- utworzenie Centrum Kompetencji Zawodowych – utworzenie specjalistycznej pracowni zawodowej
- zdobycie wiedzy, umiejętności, kwalifikacji zawodowych przez 90 uczestników projektu
- nabycie doświadczenia zawodowego przez 56 uczestników projektu
- wsparcie rozwoju edukacyjno-zawodowego poprzez przyznanie stypendiów dla 16 uczestników projektu
Wszyscy uczestnicy projektu otrzymają wysokiej jakości zindywidualizowaną kompleksową ofertę wsparcia zgodną z oczekiwaniami regionalnej gospodarki.
Uzupełniającym działaniem mającym wpływ na realizację celu szczegółowego będzie zwiększenie potencjału Zespołu Szkół poprzez doposażenie pracowni zawodowych zgodnie ze standardem określonym przez Krajowy Ośrodek Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej.
Wartość projektu: 528 137,50 PLN
Wartość dofinansowania: 475 277,50 PLN.
Strona 64 z 68