Aktualności
W związku ze zbliżającym się dniem 8 marca- czyli Dniem Kobiet uczniowie klasy III przygotowali bukiety okolicznościowe. W kwiecistej, pachnącej atmosferze młodzież łączyła ze sobą róże, gerbery, goździki i wiosenne tulipany. Przebieg prac i efekty z zajęć można zobaczyć w galerii.
Koło florystyczne, z okazji Dnia Kobiet życzy wszystkiego najlepszego!
Z okazji zbliżającego się Bożego Narodzenia uczniowie klasy III, wraz z nauczycielami, w ramach koła florystycznego przygotowali warsztaty florystyczne dla gimnazjalistów z Bystrej.
Wśród bombek, zapachu cynamonu i gałązek świerkowych każdy uczestnik warsztatów wykonał cudowne kompozycje świąteczne.
Miłość do kwiatów i tworzenia dekoracji potrafi być zaraźliwa, w każdym uczestniku udało się odkryć artystyczną duszę i zaszczepić pasję do tworzenia czegoś niepowtarzalnego.
W październiku ruszyły w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej pierwsze zajęcia koła florystycznego. Florystyka jest dziedziną, która mocno rozwinęła się w ostatnich czasach. Udział w zajęciach koła florystycznego daje możliwość zdobycie nowych umiejętności, a także w przyszłości może stać się atutem przy dostaniu pracy.
Uczniowie podczas tych spotkań będą uczyć się sztuki układania kwiatów i innych elementów roślinnych w różnorodne kompozycje okolicznościowe, dekoracji wnętrz roślinami doniczkowymi oraz przygotowania dekoracji z okazji targów, pokazów czy ślubu.
Tematyka pierwszych zajęć poświęcona była florystyce funeralnej- związanej ze zbliżającym się dniem 1 listopada- Wszystkich Świętych.
Zapraszamy do fotorelacji.
Na przełomie września i października do Wysowej Zdroju tradycyjnie zjeżdżają liczni miłośnicy grzybobrania. Atrakcją imprezy jest oczywiście rydz, którego najpierw trzeba odnaleźć, a potem przygotować z niego najlepsze dania. W tym roku w konkursie pod nazwą „ Kuchnia odnaleziona” na najlepsze rydzowe potrawy wystartowali uczniowie szkół gastronomicznych z Krakowa, Rzeszowa, Bystrej, Hańczowej, Gorlic i Biecza. Tegorocznym hasłem przewodnim konkursu była
Nasza drużyna w składzie Aneta Woźniak, Justyna Augustyn, Patrycja Plata z kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowały „Kotlet rydzowy na mchu z fasolą piękny Jaś” jako danie główne, a na przystawkę „Niespodziankę rydzową”. Tymi rarytasami podbiły żołądki jurorów zajmując III miejsce.
Opiekę merytoryczną w konkursie sprawowały nauczycielki zawodu: Anna Jasińska i Magdalena Tumidajewicz,
Zobacz krótką fotorelację z konkursu.
Strona 63 z 63